Протести се одржаа во Сомбор, Горњи Милановац, Ужице, каде полицијата ги идентификуваше учесниците, но и новинарите, а во Врање имаше перфоманс против Рио Тинто.

Организаторите на собирот ги повикаа граѓаните на протест откако од Просторниот план на градот Лозница беше избришан рудникот за литиум на компанијата „Рио Тинто“, нагласувајќи дека тоа е „еден успешен чекор“, но дека се уште не веруваат на зборот на властите.

Еден од организаторите на протестот, Александар Јовановиќ Чута, порача дека претседателот Александар Вучиќ има рок до Божик да го избрише проектот „Јадар“ од Просторниот план и да им достави се што е потпишано од страна на неговата Влада, но и од 2004 година наваму.