Во вчерашното сведочење пред собраниската анкетна комисија, организациониот вршител на должноста директор на Клиниката за онкологија  Халид Матоши, увери дека во моментов има доволно лекови достапни за сите пациенти на онкологија. Матоши истакна дека Клиниката има буџет од 1,7 милијарди денари (27,6 милиони евра), при што 1,320 милијарди денари (21,4 милиони евра) се наменети посебно за биолошка терапија. Дополнително, тој напомена дека со преговорите со ФЗОМ се обезбедени дополнителни 140 милиони денари (околу 2,3 милиони евра).

Одговарајќи на прашање од Анкетната комисија, Матоши појасни дека Клиниката за онкологија не дава терапија на други здравствени установи. Понатаму напомена дека се консултирал со лекарската директорка и таа ја потврди оваа изјава. Сепак, медицинскиот директор утре треба да се појави пред Комисијата за да даде дополнителни детали.

Матоши го истакна внимателното управување со буџетот на Клиниката. Тој појасни дека кога забележале потенцијален недостиг од лекови при тендерот, веднаш ги известиле ФЗОМ и Министерството за здравство. Како резултат на тоа, фондот издвоил дополнителни 120 милиони денари. Засега основниот буџет за биолошка терапија изнесува 1,320 милијарди денари, со договорени 140 милиони денари за справување со потенцијалните предизвици во иднина. Матоши увери дека се залагаат ниту еден пациент да не остане без потребната терапија и покрај годишното зголемување на бројот на пациенти за 10-15 проценти.

Матоши се осврна и на несогласувањата споменати во извештајот на државната ревизија, наведувајќи дека некои работи се веќе завршени, а други се во тек. Тој истакна дека сите позиции во рамките на Клиниката се пополнети, но се соочуваат со предизвици поврзани со надворешни барања. Матоши заклучи наведувајќи дека неуморно работат на опслужување не само на пациентите во рамките на Клиниката туку и надвор од нејзините ѕидови.

Собраниската анкетна комисија синоќа ја заврши седницата со Матоши. Членовите на Комисијата дополнително ќе бидат информирани за постапките и претстојните активности.

Извор: Telma