Љупчо Палевски Палчо, главниот осомничен за убиството на 14-годишната Вања Ѓорчевска и 74-годишниот Панче Жежовски, попладнево треба да пристигне во Македонија. Неговата екстрадиција претставува значаен чекор напред во овој случај од висок профил, со итно пренесување во Истражниот затвор Скопје по пристигнувањето.

Екстрадиција на Љупчо Палевски

Љупчо Палевски Палчо, основниот осомничен за бруталните убиства на 14-годишната Вања Ѓорчевска и 74-годишниот Панче Жежовски, попладнево треба да пристигне во Македонија. Според порталот 24info.mk, Палевски ќе биде екстрадиран со редовен лет до скопскиот аеродром во 19:30 часот. По пристигнувањето ќе биде спроведен директно во Истражниот затвор Скопје, познат и како Шутка. Овој значаен развој во случајот од висок профил има за цел да го забрза судскиот процес и да донесе правда за жртвите и нивните семејства.

Брза екстрадиција: Палевски ќе биде изнесен пред лицето на правдата – турските власти дадоа зелено светло, потврди министерот Тошковски

Позадина на случајот

Убиството на Вања Ѓорчевска и Панче Жежовски длабоко ја потресе нацијата. Интензивната истрага доведе до идентификување и фаќање на Палевски како првоосомничен. Неговата екстрадиција е клучен чекор за продолжување на случајот, ветувајќи темелен судски процес и правда за Вања Ѓорчевска и Панче Жежовски.

Внимание низ целата земја

Целата земја будно ги следи случувањата во овој случај. Екстрадицијата на Палевски носи чувство на напредок и надеж за решение. Властите остануваат посветени на темелна и правична истрага, покажувајќи ја својата посветеност на правдата.