Министерот за внатрешни работи Панче Тошковски попладнево ги обелодени плановите за брза екстрадиција на првоосомничениот Палевски, поврзан со две грозоморни злосторства. Тошковски потврди дека турските власти дале „зелено светло“ за брза екстрадиција, по соопштението на Министерството за правда претходно денеска.

Екстрадиција на Палевски: Одобрувањето е потврдено

Министерството за правда и официјално го соопшти одобрението за екстрадиција на Палевски. Оваа потврда доаѓа по вредните напори на Одделот за меѓународна полициска соработка, за олеснување на комуникацијата меѓу македонските и турските агенции за спроведување на законот.

Изјава на министерот

Тошковски образложи за случувањата, наведувајќи „Во текот на денешниот ден од Секторот за меѓународна полициска соработка добивме информација дека е одобрена екстрадицијата на Палевски. Тој ја нагласи тековната соработка меѓу македонските и турските власти за да се обезбеди непречена транзиција. „Нашите полицајци се во комуникација со турските колеги“, додаде Тошковски, „и се очекува во наредниот период да утврдат се што е потребно.

Нема конкретен рок

Одговарајќи на прашања за временската рамка за екстрадиција, министерот Тошковски појасни дека иако нема конкретен рок, се прават напори да се забрза враќањето на Палевски. „Нема конкретен рок“, изјави тој, „но Палевски ќе биде екстрадиран во земјава што е можно поскоро“. Оваа посветеност ја нагласува решеноста на владата брзо да го изведе осомничениот пред лицето на правдата.

Наводи за Палевски

Палевски е обвинет за две тешки дела: „киднапирање“ и „брутално убиство“ на Вања Ѓорчевска и Панче Жежовски. Сериозноста на овие наводи ја нагласува итноста на неговата екстрадиција и последователното судење.

Со одобрение на турските власти и посветеност на македонските власти, екстрадицијата на Палевски сигнализира значаен чекор кон правдата за жртвите и затворање за нивните семејства. Како што продолжуваат напорите да се обезбеди непречено предавање, решителноста на агенциите за спроведување на законот останува непоколеблива.