Брисел во вторникот инсистираше на тоа дека не им дава „физички пари“ на либиските ентитети, откако мисијата на ОН за проверка на факти утврди дека ЕУ „помагала и го поттикнувала“ извршувањето на злосторствата против мигрантите во земјата разурната од конфликтот, пренесува Euronews.

Извештајот на ОН објавен во понеделникот и врз основа на стотици интервјуа спроведени во текот на тригодишната мисија за проверка на факти, заклучи дека има докази дека се извршени злосторства против човештвото врз Либијците и мигрантите заглавени во земјата.

Овие злосторства вклучуваат жени кои се принудени на сексуално ропство, произволно притворање, убиства, мачење, силување, ропство и присилно исчезнување.

Во меѓувреме, беше откриено дека либиската крајбрежна стража работи „во тесна координација“ со мрежите за трговија со луѓе во Либија со искористување на ранливите мигранти што создава „значителен приход“.

„Поддршката дадена од ЕУ на либиската крајбрежна стража во смисла на повлекување, отфрлање, (и) пресретнување доведе до прекршување на одредени човекови права“, им рече на новинарите истражителот Чалока Бејани. „Не можете да ги туркате луѓето во областите. кои се небезбедни, а либиските води се небезбедни за навлегување на мигранти“.

Тој рече дека европскиот блок и неговите земји-членки не се одговорни за воени злосторства, но „дадената поддршка помогна и поттикна извршување на злосторствата“.

Питер Стано, главниот портпарол на службата за надворешни работи на ЕУ, им рече на новинарите во вторникот дека „една работа што е многу важно да се има на ум, ние не финансираме ниту еден либиски ентитет. Не даваме физички пари на партнерите во Либија, токму за овие причини“.

ЕУ и нејзините земји-членки со години обезбедуваат материјална и техничка помош за либиската крајбрежна стража во обид да го засилат пресретнувањето на чамците кои се обидуваат на опасните премини преку Медитеранот илегално да стигнат до Европа. Ова вклучува обука за крајбрежната стража, како и чамци.

Исто така, потроши десетици милиони евра за заштита и помош на мигрантите и бегалците и поддршка на локалните заедници.

„Она што го правиме е да издвојуваме многу пари, кои потоа обично ги користат нашите меѓународни партнери. Многу одат преку ОН, на пример, кога ги правиме репатријациите, кога правиме прераспределба преку ИОМ или со помош на УНХЦР“, рече Стано.

„Значи, не се согласувам со тврдењата дека нашите пари ќе го финансираат бизнис моделот на шверцерите или на оние кои ги злоупотребуваат и малтретираат луѓето во Либија, напротив. Поголемиот дел од парите одат за да се грижиме токму од овие луѓе“, додаде тој.

Парите беа искористени, на пример, за финансирање на 60.000 помагани доброволни враќања и за евакуација на 5.500 бегалци од земјата преку УНХЦР, рече Стано.

ЕУ, исто така, рече тој, „ја сфаќа сериозно загриженоста“ што ја покрена мисијата на ОН за проверка на факти.

„Нашата цел, нашата заедничка цел, е да помогнеме да се подобри состојбата на луѓето заглавени во Либија. И има резултати. Се разбира, има инциденти, има прашања кои предизвикуваат загриженост. партнери во Либија, со меѓународните партнери“.

„Она што го гледаме и сведочиме сега е само поттик за нас да работиме повеќе за да им пренесеме на либиските партнери да работат со нас на овие работи, а исто така и со меѓународните партнери да се ангажираат уште повеќе, бидејќи на крајот, луѓето сме ние. зборуваме и за луѓе кон кои се насочени нашите напори“, рече тој.

Во август 2022 година, во Либија имало речиси 680.000 мигранти од над 41 националност, според Меѓународната организација за миграција на ОН. Огромното мнозинство се возрасни, иако 11% се деца