Таа се наоѓа на дното на листата со 2,7 поени (од 10 можни) меѓу Полска (2,1), Хрватска (2,5) и Чешка (2,9). Спротивно на тоа, Данска (7,0) и Финска (6,3) се земји со најголем процент на доверба во нивните национални влади. Ова го покажува нова студија на Европската фондација за подобрување на условите за живот и работа (Eurofound), наречена „Живот, работа и Ковид-19“.

Експоненцијалниот раст на случаи со Ковид-19 во Европа во зимата 2020 година брзо ги збриша надежите дека вирусот може да се ограничи и ги принуди владите да воведат нови ограничувачки мерки во обид да го контролираат вирусот, пренесува БГНЕС. Како резултат на долгото „затворање“ и бавниот почеток на масовната вакцинација во пролетта 2021 година, довербата во националните влади претрпе и се влоши понатаму (од 4,6 летото 2020 година на 3,9 пролетта 2021 година во просек за цела ЕУ), достигнувајќи го најниското ниво забележано од почетокот на пандемијата. Во 14 земји-членки падот беше значителен во овој период и кај сите е забележан на почетокот на пандемијата во пролетта 2020 година.

Статистичките податоци покажуваат дека во пролетта 2021 година, довербата во ЕУ во целата Унија се намали – од 3,5 во Грција до 5,9 во Малта и Португалија. Од претходната рунда на електронското истражување летото 2020 година, се забележува значителен пад на довербата кај 12 земји-членки, при што најголемите намалувања се забележани во Германија (-1.4 поени), Австрија и Полска (обете по -1 поен). ) Спротивно на тоа, во Данска (+0,69) и Португалија (+0,54), довербата во ЕУ е значително поголема во пролетта 2021 година отколку во летото 2020 година. Довербата останува значително висока во Шпанија, Италија, Романија, Португалија, Унгарија и Франција .

Довербата во ЕУ е најниска кај испитаниците со ниско образование и кај оние кои останале без работа за време на пандемијата.

Во седум земји-членки, песимизмот во врска со иднината е значително помал во пролетта 2021 година отколку во летото 2020 година: Хрватска (-14 процентни поени), Шпанија (-10 процентни поени), Романија (-8 процентни поени), Данска и Шведска (двете -6 процентни поени), Франција и Италија (обете -5 процентни поени). Уделот на оние кои изразуваат став дека нивната финансиска состојба ќе се влоши во иднина варира од 4 отсто во Данска до 39 проценти во Грција. Ова се споредува поволно со претходните две рунди на истражувањето: летото 2020 година, овој показател се движеше од 11 отсто во Данска до 46 отсто во Хрватска, додека во пролетта 2020 година се движеше од 10 проценти во Данска до 60 проценти во Бугарија .

Бугарија е земја во ЕУ каде што луѓето не сакаат да се вакцинираат, покажува студијата. Вкупно 61 процент од анкетираните Бугари наведуваат дека е малку веројатно или веројатно нема да бидат вакцинирани.

Повеќе од една четвртина (27 отсто) од возрасните во ЕУ се двоумат, 29 проценти од мажите и 25 отсто од жените велат дека е „малку веројатно“ или „веројатно нема“ да се вакцинираат против Ковид-19.

Најниско ниво на отпор кон вакцините има во Данска, Малта и Ирска, каде помалку од 10 проценти велат дека е малку веројатно или веројатно нема да го сторат тоа.

Студијата открила силна врска помеѓу двоумењето за вакцините и социјалните медиуми, особено кога тие се главниот извор на информации.