Истиот извор посочи дека потпретседателот на Комисијата задолжен за поттикнување на европскиот начин на живот Маргаритис Шинас застанал во одбрана на претседателот на Европската фудбалска асоцијација (УЕФА) Александар Чеферин во спорот со ФИФА.

– Во целост се согласувам со сомнежите на националните европски фудбалски асоцијации околу можноста за одржување Светско првенство на секои две години. Европа е глобален епицентар на фудбалот и наша должност е да го одржуваме моделот, кој ги почитува интересите на навивачите, играчите и општата логика на светскиот спортски календар, а не само на комерцијалните интереси, изјави Шинас.

Планот на ФИФА, кој првично го предложи Саудиска Арабија, а зад кој стои француската тренерска легенда Арсен Венгер, има поддршка од националните федерации во Азија и Африка, меѓутоа УЕФА и Јужноамериканскиот фудбалски сојуз жестоко се противат и најавуваат бојкот.