Впечатлива разлика во достапноста на одморите 

Статистичките податоци на Ландгеист откриваат загрижувачка вистина: неверојатни 55,5 отсто од населението во  Македонија се соочуваат со суровата реалност дека не можат да си дозволат еднонеделен одмор надвор од дома. Оваа обесхрабрувачка статистика, сликовито илустрирана на европската мапа, е изведена од Евростат, агенцијата за статистика на Европската унија.

 

Мапирање: Можностa за  годишен одмор низ ЕУ и земјите кои не се членки на ЕУ

 

Економскиот јаз во пристапноста до годишниот одмор

 

Навлегувањето подлабоко во податоците открива значителна несовпаѓање во процентот на домаќинства кои можат да си дозволат годишен еднонеделен одмор во земјите на ЕУ и кои не се членки на ЕУ. Оваа поделба е сложено вткаена во структурата на животниот стандард на секоја земја.

1. Косово (69,5%): Вознемирувачка ситуација

На врвот на листата на нации каде годишното бегство изгледа како недостижен луксуз е Косово, со неверојатни 69,5 отсто од неговите граѓани кои не можат да си дозволат еднонеделен одмор. Ова мрачно сценарио се повторува во Црна Гора (67,2%), Романија (62,5%), Турција (60,8%), Албанија (58,3%) и самата  Македонија (55,0%).

2. Очигледни разлики: Надвор од прагот од 50%

Вознемирувачки модел се појавува во земјите каде што повеќе од половина од населението се бори со финансиските ограничувања на годишниот одмор. Борбата е опиплива, а сонот за годишно бегство останува неостварлив.

3. Оаза на достапност: луксузен Луксембург

Спротивно на тоа, неколку земји можат да се пофалат со сосема поинаков наратив, со помалку од 10% од домаќинствата кои не можат да се препуштат на годишен еднонеделен одмор. Луксузниот Луксембург води во групата со само 7,6%, следен од Норвешка (7,9%), Швајцарија (8,4%) и Исланд (8,6%).

Извор: Пари