Борбата против пандемијата бара заеднички пристап низ целиот блок.150 милиони жители на Унијата се уште не се вакцинирани вели Фон дер Лајен. Нејзината изјава следи откако по Австрија и Грција потврди дека ќе почне да спроведува задолжително вакцинирање, мерка за која веќе размислува и Германија.

Сојот октриен во Јужна Африка е детектиран во уште најмалку 17 земји, од кои повеќето се членки на Унијата.