Според писмото, за кое весникот „Блиц“ имаше увид, фон дер Лајен оцени дека проектот е „огромен чекор напред и важна пресвртница во нашите идни односи“ и посочи дека е „среќна што овој проект е во економската и Инвестициски план за Запад. „Балканот, усвоен од Европската комисија минатата есен“.

Претседателката на Европската комисија рече дека „Комисијата веќе работи со полна брзина на реализација на проектот“.

Во писмото, таа исто така инсистира на побрза и поблиска соработка со Вучиќ со цел да се направи проектот за модернизација на пругата што е можно поефикасен.

За споменатиот проект, таа истакна дека е важен, особено во овој момент, што го нарече предизвик.

– Очекувам да продолжам да соработувам со вас за изградба на безбедна, здрава и силна Европа, рече фон дер Лајен.