Поради големите штети што ги предизвикуваат земјотресите, денес е поважно од кога и да е да се знае во каква сеизмичка област живееме.

ФМ Глобал, една од најголемите компании за осигурување на комерцијален имот во САД, објави глобална мапа на подрачја подложни на земјотреси.

-Мапата покажува области обележани со бои во зависност од ризикот од земјотреси. Секоја боја претставува периоди во кои земјотресите предизвикуваат разорна штета. Виолетовата боја претставува област каде што постои можност за разорен земјотрес на секои 50 години, што значи годишен ризик од повеќе од два проценти, пишува Форбс.

Црвената боја претставува област каде што постои ризик од голем земјотрес на секои 100 години. Портокаловиот претставува период од разорниот земјотрес на секои 250 години, зелен 500 години, и бел повеќе од 500 години или едноставно нема податоци за областа.

Картата покажува дека поголемиот дел од Хрватска е во портокаловата зона, а некои делови, како што се Славонија, Истра и дел од далматинската заднина и крајбрежјето, се во зелената зона. Областите Загреб и Карловац и Банија се во црвената зона, пренесува 24.

Италија, Грција, Македонија и Албанија се изложени на многу поголем ризик, а Словенија, Србија и БиХ се изложени на ист ризик како и Хрватска. Турција е најактивно сеизмички и во нејзината област преовладува виолетовата и црвената боја, односно ризикот од разорен земјотрес на секои 50 и 100 години.

Според Форбс, илјада силни земјотреси се бележат во светот секоја година, и сите се со јачина од 5,5 степени според Рихтеровата скала и погоре. Најмногу разорни земјотреси се случуваат во области каде се судираат тектонски плочи, за што сме слушнале многу по земјотресите во Загреб и Петриња.