Во воената база која е близу селото има приемен центар за авганистански бегалци. Предвидено е таму да престојуваат 800 мигранти.

Демонстрантите кои беа околу 250 на број, најпрво мирно протестираа, но, во текот на ноќта протестирачите почнаа да палат автомобилски гуми. Од топлата можеа да се слушнат извици „нашите луѓе на прво место“ и „Харскамп ни припаѓа нам“, известуваат холандските медиуми.

Полицискиот портпарол вели дека немало приведени демонстранти и дека немало казнети. Протестот беше осуден од министерот за надворешни работи и министерот за одбрана на Холандија.