На француските политички кандидати нема да им биде дозволено да имаат сино штиклирање на Twitter шест месеци пред изборите, соопштија властите за финансирање на кампањата.

Француската комисија за сметки на кампањи и политичко финансирање, CNCCFP, во темата на страницата на социјалните медиуми рече дека сината проверка ќе се смета за форма на „спонзорирано рекламирање“.

Францускиот закон им забранува на кандидатите каква било форма на комерцијално рекламирање во печатот или какви било средства за аудиовизуелна комуникација во шест месеци пред изборите.

„Twitter Blue овозможува, особено, да се зголеми видливоста на сметката и дофатот на емитуваните пораки“, додаде француската управа за сметки на кампањата во твитот.

„Оваа платена претплата, според своето функционирање и нејзината цел, е нов метод на рекламно спонзорство“.

Сината проверка на Twitter претходно ја потврди автентичноста на сметката на платформата на социјалните медиуми и беше широко користена од политички личности, институции, медиуми и познати личности.

Но, откако милијардерот Илон Маск го купи Twitter минатата година, тој употреби нов систем во кој синито штиклирање стана опција за која треба да платите, со поволности како што е можноста да објавувате подолги твитови или да добивате поголема видливост за 11 евра месечно.

Официјалните сметки на владини организации или функционери сега имаат сиво штиклирање на нивните сметки на Twitter, додека бизнисите имаат жолта ознака до нивното име.