Марија Габриел поднесе официјална изјава дека нема да учествува во собраниската процедура за избор на премиер и нема да предлага структура и состав на Советот на министри, соопшти прес-центарот на ГЕРБ. Документот е доставен до писарницата на Народното собрание утрово во 9:09 часот.

Неуспешно составување влада

Малку подоцна Теменузка Петкова – заменик-шефот на пратеничката група на ГЕРБ-СДС поднесе предлог-одлука со која се предлага парламентот да констатира дека првиот мандат за формирање влада завршил неуспешно. Како причина за ова се наведува дека Габриел ја повлекла апликацијата, дека го исполнила мандатот и дека нема да учествува во постапката за избор на кабинет.

Ротациониот модел се покажа како неуспешен?

Според првичниот договор ГЕРБ и „Ја продолжуваме промената“ требаше да ротираат на 9 месеци на премиерската позиција. Но, Габриел наоѓа забелешки. Во својата апликација, Марија Габриел наведува дека договорениот ротационен модел на вршење на извршната власт во мандатот на 49-то Народно собрание претпоставувал замена на лицето кое ги врши овластувањата на премиерот со она на заменик-премиер и обратно. Во една предвидлива и неспорна постапка, рамнотежата на политичката одговорност, според објективната коалициска тежина на субјектите кои го формираат мнозинството во 49-то Народно собрание, беше заедничко разбирање за време на преговорите за приоритетите на заедничкото владеење и одлучувањето. механизам“.

Таа упати обвинувања до Денков

Николај Денков се најде на низа критики од Габриел, а таа ја оцени како „бесмислена процедурата за избор на нова влада“.

„Координираното одбивање и неподготвеност да учествуваат во кабинетот Габриел-Денков од 11 министри од кабинетот Денков-Габриел, преку формулари/формулирани апликации и немањето договор во текот на следните преговори, ја прави бесмислена процедурата за избор на Премиерот и составот на владата. Така во пракса не може успешно да заврши развојот на уставната процедура“, рече Габриел.

ГЕРБ претходно побара нови избори. Дали е на повидок нова политичка криза во Бугарија?