Според нив, дијалогот бил повеќе пати нарушуван и сметаат дека за нив нема место на консултациите, откако не биле поканети на разговори со другите политички сили.

Покрај тоа, коалицијата е на мислење дека шефот на државата не е обединувач на нацијата и дека назначи привремена влада, која, според нив, „лично ја составил“ само за нивната партија да биде опсипувана со клевети.

ГЕРБ-СДС, исто така, коментира дека им е чест да бидат во опозиција и да бидат изолирани.