Генералниот секретар на ЦДУ, Пол Зимејак, изјави дека сепак се надева дека неговата партија ќе ја предводи коалицијата, вклучувајќи ги Зелените и либералната Партија на слободни демократи (ФДП).

Според јавните радиодифузери АРД и ЗДФ, ЦДУ и нејзината сестринска партија Христијанско-социјалната унија (ЦСУ), ќе освојат меѓу 24 и 25 проценти од гласовите.