Биткоинот во вторникот се искачи на највисоко ниво во последните две години, поттикнато од знаците за значителни инвестиции од главните играчи во областа на криптовалутите. Истовремено, неговиот помал колега, Етер, ја прекрши границата од 3.200 долари за прв пат од 2022 година.

Раст на цената на Биткоинот

Биткоинот покажа импресивен пораст од над 10% за само две трговски сесии. Овој наплив доби на интензитет по обелоденувањето во понеделникот од страна на MicroStrategy, значаен крипто-инвеститор и софтверска фирма, откривајќи го нејзиното стекнување на приближно 3.000 биткоини. Овој стратешки потег изнесува значителна инвестиција од 155 милиони долари, придонесувајќи за нагорната траекторија на Биткоин.

Зајакнување на одобрување на ETF

Додавајќи го напливот на Биткоин, неодамнешното одобрување на фондовите со кои се тргува преку размена (ETF) кои поседуваат биткоини во САД одигра клучна улога. Во понеделникот, обемот на тргување во неколку од овие фондови забележа забележителен пораст, а фирмите поврзани со крипто забележаа нагорна промена. Овој позитивен одговор беше во остар контраст со вознемирената атмосфера што преовладува на пошироките финансиски пазари.

Импресивни врвови на цените

Во азиското утро, биткоинот достигна 57.036 долари, означувајќи ја својата највисока вредност од крајот на 2021 година. Етерот се искачи на 3.275 долари, достигнувајќи ја својата најголема вредност од април 2022 година. Аналитичарите го припишуваат овој нагорен тренд на немилосрдната побарувачка создадена од американските спот ETF, како што изјави Џастин д’Анетан, раководител на партнерства во Азија во Keyrock, производител на дигитални средства.

Влијание на настанот за преполовување на биткоинот

Значаен фактор што влијае на моменталниот моментум е настанот за преполовување на Биткоинот закажан за април. Овој настан, дизајниран да го забави ослободувањето на нови биткоини, вклучува преполовување на наградата за производство на токени. Со оглед на тоа што понудата на Биткоин е ограничена на 21 милион, а 19 милиони веќе се ископани, претстојното преполовување додава динамика на исчекување и недостаток на пазарот.

Извонредна изведба на февруари

Биткоинот до сега во февруари бележи извонредна добивка од 32%, што го означува  својот најзначаен едномесечен пораст од јануари 2023 година.

Забележете го обемот на тргување и одливот

Напливот на биткоин во понеделникот поттикна значајна активност во Спот биткоин ЕТФ со седиште во САД. Групата, порано GBTC на Grayscale, забележа рекордно високо ниво од 2,4 милијарди долари во обем на тргување. Сепак, GBTC го забележа својот најнизок еднодневен одлив на биткоин од лансирањето на spot ETF на 11 јануари, отфрлувајќи само 921 токен.

Како што биткоин ја продолжува својата нагорна траекторија, пејзажот на криптовалутите останува динамичен и одговара и на пазарните сили и на регулаторните случувања. Останете со понатамошни ажурирања за оваа приказна што се развива.

Извор: pari