Пожарот Дикси, која зафати голем дел од градот Гринвил, уништи повеќе од 180 домови и се заканува на повеќе од 10.000 згради во северна Сиера Невада. Дикси, најголемиот активен пожар во САД, стана трет по големина во историјата на Калифорнија. Исто така, пожарот изгоре најголем дел од малиот град Кањон.

Од вчера, пожарот уништи 180.782 хектари во четири окрузи и го надмина големиот пожар Бутлег во јужен Орегон. Пожарникарите веќе контролираат 21 отсто од Дикси, според веб -страницата CalFire.

Но, пониските температури и послабите ветрови во текот на ноќта им овозможија пауза на пожарникарите, објави агенцијата CalFire. Овие услови се очекува да траат и денеска.

Претходно, Дикси го уништи градот Гринвил со пламен и топлина, како и малиот град Кањондам.

Шерифот на округот Плумас соопшти дека трага по пет исчезнати лица.

Додека властите повикуваа илјадници жители да се евакуираат, тие понекогаш наидуваа на вооружени лица кои одбиваа да ја напуштат областа, објави Лос Анџелес тајмс.

Траекторијата на Дикси на североисток делумно беше забавена затоа што се движи низ област изгорена од претходниот пожар во 2007 година, што ги намали запалливите материјали, соопшти CalFire.

Повеќе од 5.000 луѓе се борат со огнената стихија Дикси, од кој се создаваат огромни облаци чад во воздухот, видливи од вселената.