Дваесет и двегодишниот голман му донесе победа на тимот, одбранувајќи го ударот на играчот од средниот ред Букајо Сака во петтата серија.

– Не тргнав да славам затоа што не знаев дека е крај и дека со таа одбрана победивме, призна Донарума.

Италија во неделата по втор пат стана европски шампион, а Донарума беше прогласен за најдобар играч на 16. континетален шампионат.