Хрватскиот оддел на Интерпол се најде на насловните страници со апсењето на Горан Грујевски, поранешен разузнавач и шеф на петтата управа. Сепак, приказната доби изненадувачки пресврт кога хрватскиот суд брзо го ослободи набргу по апсењето.

Апсење и ослободување на Горан Грујевски

Веста ја потврди и МВР, кое првично преку медиумите дознало за развојот пред да стапи во контакт со нивните колеги во Хрватска. Неофицијалните информации говорат дека Грујевски, по приведувањето, веднаш стапил во контакт со неговиот адвокат, кој приложил документација која покажува дека добил азил во Грција. Ова ги натера хрватските власти да одлучат за неговото ослободување.

Немало дополнителни информации од Хрватска

Од македонското МВР соопштија дека од Хрватска не добиле дополнителни информации за оваа работа.

„Од Интерпол – Хрватска вчера добивме информација дека е приведен Г.Г. Денеска добивме известување и од Интерпол – Хрватска дека Г.Г. ќе биде ослободен“, велат од МВР.

Позадина на случајот

Горан Грујевски и неговиот колега Никола Бошковски од УБК беа во бегство во соседна Грција од 26 јули 2017 година. Ова уследи по соопштението на македонското МВР дека Грујевски не е пронајден во неговиот дом. На двајцата им се судеше во отсуство за случајот „Таргет Тврдина“, кој се однесуваше на нелегалното прислушување за време на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ. Но, поради измените во Кривичниот законик, ова кривично дело застари, а судскиот процес сега се фокусира исклучиво на уништување на опремата што се користи за прислушување.

Случајот на Горан Грујевски продолжува да биде предмет на интерес, особено во однос на неговиот правен статус и импликациите од неговото ослободување од страна на хрватскиот суд. Брзото ослободување по неговото апсење покренува прашања за ефикасноста и координацијата меѓу меѓународните агенции за спроведување на законот.