Министерството за надворешни работи остро го осуди неодамнешниот масовен напад на Иран врз Израел, предупредувајќи на потенцијална ескалација на Блискиот Исток. Нападот, кој се случи во текот на ноќта, поттикна формирање на кризен штаб задолжен да организира евакуација на македонските граѓани од Израел.

Министерството за надворешни работи: Активиран кризен штаб за евакуација

Одлуката за формирање на кризниот штаб е донесена утрово, со примарен фокус на координација за безбедно враќање на граѓаните. Сепак, процесот на евакуација ќе зависи од динамиката на ситуацијата и оперативниот статус на аеродромот во Тел Авив, кој од утрово продолжи со ограничена работа. Копнената рута низ Јордан е единствената алтернативна рута за евакуација. Во моментов во Израел има околу 40-50 македонски државјани, вклучувајќи ги и семејствата на дипломатскиот персонал во Тел Авив.

Планови за итен одговор и евакуација

Како одговор на итните повици на македонските студенти во Јордан кои бараат совет и помош за евакуација, утрово брзо беше формиран кризниот штаб. Врз основа на претходните искуства во Украина, Авганистан и Израел, се активираат слични механизми за евакуација. И покрај ескалацијата на ситуацијата, македонскиот амбасадор ќе остане во Израел. Се повикуваат граѓаните во погодените региони да се јават на телефонските броеви на македонската амбасада во Израел за помош. Дополнително, амбасадите во Каиро, Абу Даби и Катар се во подготвеност за да понудат поддршка.

Превентивни информации и комуникација

Министерството за надворешни работи доби однапред информации за нападот на Иран врз Израел преку каналите на НАТО и стратешките партнери. Тоа овозможи навремена комуникација со граѓаните во врска со случувањата. Амбасадите добија задача да се координираат со граѓаните и да формулираат планови за евакуација. Министерството ги критикуваше акциите на Израел во Газа, наведувајќи го прекршувањето на меѓународното хуманитарно право и повикувајќи на прекин на циклусот напади за да се спречи понатамошна дестабилизација.

Зголемена загриженост за ескалација

Со тековниот конфликт во Украина и неодамнешните случувања на Блискиот Исток, се зголеми загриженоста за потенцијална ескалација до Трета светска војна. Министерството ја нагласува важноста на будноста, особено кога нуклеарното оружје се нормализира во политичката реторика. На граѓаните им се препорачува да бидат информирани и да бидат внимателни.

Апел до граѓаните во Израел

Се повикуваат македонските граѓани кои моментално се во Израел да одржуваат комуникација со македонската амбасада во Тел Авив преку дадените телефонски броеви.

+ 972 549 267 378

+389 75 273 732/ +389 75 268 736

Министерството претходно советуваше да се избегнуваат несуштински патувања во Израел, Иран, Либан и палестинските територии.