Жителите на Ѓорче Петров се најдоа среде неочекувани превирања додека беа сведоци на хаотична седница на Советот на општината. Тензиите ескалираа откако советниците од СДСМ и од Левица се впуштија во кавги не само меѓу себе туку и со загрижените граѓани.

Локален жител, изразувајќи вознемиреност, ги сподели срамните настани што се случија за време на седницата, особено фокусирајќи се на донесувањето на ДУП ЦР16. Оваа регулатива имаше за цел да ги реши имотно-правните односи за граѓаните на Ѓорче Петров. Наместо конструктивна дискусија, седницата премина во спектакл на противречности и недоразбирања.

Своето разочарување го пренесе жителот роден скопјанец, кој изјави:

„Донесувањето на ДУП-от требаше да се стави во функција на граѓаните на Ѓорче Петров за да си ги решат имотно-правните односи, денеска бевме присутни на седница на која не изгледа како сесија. Срамота, можам да го користам тој збор“.

Тој дополнително ја истакна збунувачката природа на споровите, нагласувајќи го недостатокот на логика и разбирање зад хаотичните односи во Советот. Жителот, сведок на судир на помлади од него советници, изрази збунетост од необјаснивите контрасти што ја нарушија седницата.

Додека жителите на Ѓорче Петров се справуваат со последиците од оваа вознемирувачка седница на советот, се поставуваат прашања за способноста на Советот ефикасно да ги решава клучните прашања што влијаат на заедницата. Инцидентот служи како остар потсетник за важноста на конструктивниот дијалог и соработка за подобрување на општинските работи.

Извор: Курир