Инаку, од неодамна беше укината мерката за носење на заштитна маска на отворено со препорака за носење на маска кога лицата се во поголема група, а останува на важност мерката за задолжително носењето на заштитна маска во јавен превоз, такси превоз и во сите затворени простори.