Платото пред Владата e исполнетo како ретко кога во минатот. Реки од народ се слеваа во главниот град, се веат македонски знамиња, се пеат патриотски песни. Македонскиот народ масовно е излезен и со македонски знамиња и пароли искажувајќи го својот револт против францускиот предлог и јасно порача: „НЕ за бугаризација“.

Слични беа атмосферата и призорите на големиот протест на ВМРО-ДПМНЕ на 18 јуни оваа година.