Анализата на професорот Давитковски

Универзитетскиот професор Борче Давитковски изрази загриженост за преовладувачкото влијание на партизираните институции во случајот М-НАВ, нагласувајќи го нивното непочитување на Уставот и законите на државата. Тој тврди дека овие институции ја занемаруваат својата должност да им служат на граѓаните и им служат на интересите на политичките партии. Овој настан ги разобличи институционалните слабости во Македонија.

Одолговлекување на владата во разрешувањето на раководството М-НАВ

Професорот Давитковски укажува на значително доцнење од страна на власта во разрешување на лидерството во М-НАВ. Тој ја истакнува итноста на ситуацијата и го критикува недостатокот на навремени активности за да се отстранат проблемите во акционерското друштво во државна сопственост.

Институционални слабости во Македонија

Професорот Давитковски дискутира како сите надлежни институции, од обезбедувањето на М-НАВ до МВР, не реагирале адекватно. Тој особено ја нагласува улогата на Владата и нејзината одговорност за акционерското друштво во државна сопственост.

Повик за итна владина акција

Давитковски тврди дека Владата веднаш требало да свика вонредна седница за да се разгледа разрешувањето на директорите на М-НАВ. Тој го критикува справувањето со ситуацијата, особено одржувањето прес-конференција без суштина, ефикасно бранејќи ги оние кои насилно влегле во институцијата.

„Владата требаше веднаш да одржи вонредна седница на која ќе ги разрешеше директорите на М-МАВ, а не да се дозволи дури утредента да држат безвезна прес-конференција на која не кажаа ништо, односно ги бранеа осумте насилници кои што влегоа во институцијата“, вели Давитковски.

Предупредување за тешки последици

Изразувајќи загриженост за грубото кршење на законите, професорот Давитковски предупредува на потенцијални тешки последици. Тој сугерира дека таквите акции може да го загрозат воздушниот простор на нацијата, нагласувајќи ја потребата од итни корективни мерки за да се избегнат последици.

Потенцијални последици: Вклучување на Еуроконтрол

Гледајќи напред, Давитковски предвидува потенцијална вклученост на Еуроконтрол, а мерките и санкциите против нацијата се веројатни последици. Тој разговара за импликациите од таквите дејства и ја нагласува важноста од навремено решавање на ситуацијата за да се избегнат понатамошни компликации.

„Фала богу што не се судрија авиони, па цел буџет ќе отидеше да плаќаме материјална штета. Најверојатно Еуроконтрол ќе преземе мерки и санкции против“, изјави за ТВ Телма професорот Давитковски.

Извор: Независен