Со овие препораки деловните банки ќе обезбедат пензионерите да може да располагаат со октомвриските пензии преку мрежата на банкомати и во трговската мрежа од 26.10.2021 година.

Готовинската исплата на пензии за клиентите кои не користат картички, банките ја организираат во четири групи според следниот распоред составен според висината на пензијата:

– За пензии со висина до 11.000 денари, исплатата да се изврши на 26.10.2021 година (вторник);

– За пензии со висина 11.001-14.000 денари, исплатата да се изврши на 27.10.2021 година (среда);

– За пензии со висина 14.001-18.000 денари, исплатата да се изврши на 28.10.2021 година (четврток); и

– За пензии со висина над 18.001 денари, исплата да се изврши на 29.10.2021 година (петок).