Навлегување во судските хроники во Струга

Во процесот кој по трет пат почнува во Кривичниот суд во Струга, во центарот на вниманието е Јилдиз Веаповска, издржливата жена чиј живот доби ужасен пресврт за време на царскиот рез во струшката болница.

Меѓу обвинетите во овој случај се и гинекологот и поранешен директор на болницата д-р Мухамед Асани, неговиот син Блертон Асани и д-р Љиљана Јованоска. Како што следува правната битка, Веаповска, на која веќе и беа одземени матката, бубрегот и јајниците за време на несреќната операција, сега се соочува со губење на жолчното кесе.

Сложена правна пресметка

Судската постапка го притисна копчето за ресетирање кога претседателот на советот и обвинителот се пензионираа, со што се внесе нова перспектива под кормилото на новиот судија од Скопје, Јордан Јованов. Обвинетите, стојат на своите ставови, остануваат на својата невиност во однос на наводите. Судската драма се одвиваше со читање изјави на Веаповска, медицинска сестра и тројца вештаци. Одбраната и тужителот изнесуваат спротивставени стручни мислења, со што се отвора пат за сложена правна пресметка.

Суштината на наводите

Суштината на обвинението се врти околу тврдењето дека триото лекари на Веаповска од невнимание и ги отстраниле бубрегот, матката и јајниците за време на царски рез во Општата болница во Струга. Според обвиненијата, при породувањето со царски рез и ја оштетиле левата бубрежна артерија, не презеле корективни мерки и и дале терапија која ја втурнала во шок. Последователно, тие направија втора операција, без потреба и ги отстранија матката и левиот јајник, и покрај тоа што не се оштетени. Со постојано крварење, втората интервенција откри оштетена артерија, што доведе до отстранување на левиот бубрег. Веаповска потоа беше префрлена на КАРИЛ во Скопје.

Итноста за јасна разрешница

Како што се развива наративот во судницата, итноста за јасна разрешница се засилува. Острата разлика во експертските мислења бара прецизен преглед, додавајќи тежина на неопходноста од сеопфатна форензичка анализа. Наводите против медицинските работници ја нагласуваат сериозноста на ситуацијата, нагласувајќи ја потребата од одговорност и правда за Јилдиз Веаповска.

Во срцето на Струга се игра правен спектакл, при што секое откритие одекнува на молбата за правда на Јилдиз Веаповска. Судницата, која сега е под јурисдикција на судијата Јордан Јованов, е сведок на правната битка полна со медицински сложености и етички импликации. Како што се развива случајот, надежта за јасност и одговорност останува, испреплетена со човечката драма што се одвиваше во стерилните ѕидови на болницата, засекогаш менувајќи го животот на една жена.

 

Извор 1: 24mk

Извор 2: Sitel