Празното место во Државна изборна комисија (ДИК) останува спорно прашање, што предизвикува интензивни политички дискусии и закана за кривична пријава и улични протести од страна на Албанската опозиција- Европскиот сојуз за промени, (ЕСП)

Слободното место во ДИК предизвика политички тензии

 

Неодамнешната средба на новоименуваниот претседател на Собранието, Јован Митрески, со пратениците од албанската опозиција не успеа да го надмине ќор-сокакот околу испразнетото место во ДИК. Политичката тензија го достигна својот врв додека двете страни се борат да постигнат консензус.

Став на Митрески

 

Од кабинетот на Јован Митрески информираат за Канал 5 дека тој е подготвен да се вклучи во дополнителни консултации со сите парламентарни партии за да се најде решение кое ќе биде прифатливо за сите засегнати страни. Сепак, ќор-сокакот опстојува, оставајќи ја непополнета оваа позиција на ДИК, која припаѓа на Албанската опозиција

Европскиот сојуз за промени се заканува со правна акција

 

По неплодната средба, Фадил Зендели од Европскиот сојуз за промени, ( ЕСП) со прст покажа кон Марија Георгиевска, претседателка на Комисијата за избори и именувања. Зендели не само што го нагласи стагнацијата на изборниот процес и именувањето, туку најави и намера да поднесе кривична пријава против Георгиевска доколку навремено не се одблокира работата на Комисијата.

Пркосниот став на опозицијата

 

Како одговор на тековниот ќор-сокак, политичките фракции како БЕСА, Алтернатива и Демократското движење најавија продолжување на бојкотот на Собранието. Размислуваат и за улични протести доколку нивниот кандидат Абдуш Демири не успее да ја обезбеди посакуваната позиција во ДИК.

Тесниот фокус на Комисијата предизвикува загриженост

 

Неодамнешниот состанок на Комисијата за прашања на изборите и именувањата наиде на критики за нејзиниот фокус на изборот на уставен судија, оттргнувајќи го вниманието од актуелното прашање за комплетирање на ДИК. Членови на ВМРО-ДПМНЕ изразија незадоволство, барајќи одговори од Георгиевска за доцнењето на процесот за именување во ДИК.

Конфликтот помеѓу албанските партии

 

Конфликтот помеѓу политичките партии ескалира на последната комисиска расправа пред Нова година. Опозиционерите жестоко се спротивставија на предлогот на претседателката Марија Георгиевска да се испратат двајца кандидати Абдуш Демири кој е кандидат на ЕСП и Зулфи Адили од АА на пленарна седница. Тензијата го достигна својот врв кога Адили беше формално предложен од новоформираната партија на Аријанит Хоџа.

Партијата на Таравари не се откажува од местото во ДИК

 

Имено, партијата на Таравари останува решителна, одбивајќи да го отстапи местото во ДИК. Дури и за време на избори, тие се решени да го задржат празното место, внесувајќи дополнителен слој на сложеност на веќе сложеното политичко сценарио.

Продолжена сага на ДИК

 

Комисијата за избори и именувања веќе неколку месеци е вмешана во изборот на седмиот член на ДИК. Местото остана испразнето откако Кренал Лога ја презеде улогата на министер за правда, а продолжената сага сега ја загрозува ефикасноста на изборните процеси.

Како заклучок, ќор-сокакот во ДИК продолжува со можност за ескалирање на политичките тензии, а сеништето на кривични пријави додавајќи чувство на итност. Судбината на функционалноста на Комисијата виси на конец, нагласувајќи ја потребата од брзо решение за да се обезбеди непречено функционирање на изборните процеси. Останете во тек за понатамошниот развој на оваа политичка сага што се развива.

Извор: kanal5