Азир Алиу, министерот за информатичко општество и администрација од Алијансата за Албанците, е оптимист за комплетирањето на составот на Државната изборна комисија (ДИК), со изборот на седмиот член согласно законот. Тој ја нагласува важноста од придржување кон правните процеси и изразува уверување во позитивен исход.

-Дефинитивно јас се согласувам дека не е во ред повлекување од некој процес, дали е тоа ДИК, дали се тоа избори итн. Јас цврсто верувам во легислативата и законите.

Истакнувајќи дека процесот е сè уште активен во Собранието, Алиу очекува успешно завршување врз основа на почитување на прописите и усогласување со законските барања. Тој нагласува дека тековната природа на процесот е клучно внимание.

Признавајќи ги барањата на опозицијата, Алиу ја отфрла можноста опозицијата да не учествува во ДИК, нагласувајќи ја важноста од инклузивност.

Во однос на потенцијалот за градење коалиции, Алиу открива дека Алијансата за Албанците допрва треба да одлучи дали ќе се усогласи со опозицијата, ќе остане во владејачката коалиција или ќе тргне по независен пат на претстојните парламентарни избори.

Тој ја нагласува отвореноста на нивната партија, опишувајќи ја како значаен фактор на претстојните избори. Алиу забележува дека сите партии изразуваат желба Алијансата за Албанците да биде дел од нивниот кластер. Одлуката дали ќе се приклучи на актуелниот владин кластер или на опозицискиот кластер ќе се заснова на внатрешни дискусии, принципи и усогласување со политиките за подобрување на државата.

-Нашата партија е отворена и порано не само во овој период, исто така, во моментот е главен фактор на следните избори заради тоа што и од самиот процес вие гледате дека сите партии едноставно сакаат Алијанса за Албанците да биде дел од тој кластер.

Алиу заклучува наведувајќи дека нивната партија нема да се приклучи на ниту еден кластер доколку нивните фундаментални принципи не бидат прифатени од другите инволвирани партии или кластери.

Извор: BIZNIS VESTI