Во затворот во Штип синоќа се одвиваше бурна сцена кога дојде до судир меѓу две групи затвореници, по што беше брза интервенција на затворските власти и органите на прогонот. Инцидентот, во кој беше вклучена Единицата за брза интервенција, предизвика загриженост за безбедноста и безбедноста во затворската установа.

Заменик министерот потврди масовна тепачка во затворот во Штип среде тековната истрага

Заменик-министерот за внатрешни работи, Митко Бојмацалиев, го потврди овој инцидент, расветлувајќи ја тежината на ситуацијата. Зборувајќи за новинарите, Бојмацалиев ја истакна посветеноста на Министерството за сеопфатно справување со масовната тепачка во затворот во Штип, ветувајќи детална изјава откако ќе се завршат сите релевантни истраги.

„МВР пријави случај од Затворот во Штип. Кога ќе ги завршиме сите активности ќе излеземе со соопштение. Во моментов не можам да дадам детали бидејќи се уште сме активно вклучени во нашите истраги“, изјавија Заменик министерот Бојмацалиев.

Откриена временската рамка на масовна тепачка во затворот Штип

Во соопштението на МВР во текот на денот беше обелоденет хронолошки приказ на настаните кои доведоа до масовната тепачка во затворот во Штип. Три минути пред полноќ, засегнатото лице идентификувано како Ш.Н. од село Батинци, скопско, контактирал со СВР-Штип, пријавувајќи дека за потенцијален физички напад го алармирал неговиот син З.Н., затвореник во затворот Штип.

Веднаш реагирајќи на повикот за помош, беше повикана полициска помош од Казнено поправната установа Казено бидејќи се појавија извештаи за физичка пресметка меѓу фракциите на затворениците. По пристигнувањето, властите наишле на група од 30 лица со 10 возила стационирани надвор од затворските простории. Во подоцнежниот преглед било утврдено присуство на дрво и остар предмет во едно од возилата.

Повредување на вработен и интервенција на итна помош

Среде хаосот во затворските ѕидови, еден вработен во затворот се здобил со повреди за време на масовната тепачка во затворот во Штип и брзо бил пренесен на лекарска помош во клиника во Штип. Тежината на повредите на вработениот останува непозната, што предизвикува дополнителна загриженост за безбедносните протоколи во поправниот дом.

Додека продолжуваат истрагите за масовната тепачка во затворот во Штип, се наметнуваат прашања за околностите кои доведоа до избивање на насилството и ефикасноста на безбедносните мерки во објектот.