Вознемирувачки инцидент се случи на летот на Norwegian Air кој требало од Осло да патува за Сплит рано наутро во неделата, предизвикувајќи загриженост за безбедноста на воздухопловството и благосостојбата на патниците.

Детали за инцидентот Norwegian Air

Непознато лице се обидело насилно да влезе во пилотската кабина на авионот непосредно пред неговото планирано време на полетување во 6:50 часот. Неуспешно во нивниот обид, поединецот се повлекол на задниот дел од авионот, каде што се заклучил во тоалетот.

Идентификација и мотив

Норвешката полиција подоцна го идентификуваше поединецот како 23-годишен хрватски државјанин. Мотивот зад неговите постапки останува непознат, оставајќи ги властите и патниците збунети од ненадејниот прекин.

Одговор и резолуција

По добиените извештаи за нарушувањето, полицајците се качиле во леталото и разговарале со поединецот пред да го изведат од авионот. Патниците останаа збунети од прекинот, а некои несвесни за случувањата.

Истрага и извинување

И покрај првичните грижи за технички прашања, подоцна беше откриено дека нарушувањето произлегло од постапките на поединецот. Следејќи ги неопходните процедури, вклучително и полициска интервенција и слетување на патниците, летот го продолжи своето патување до Сплит приближно два часа зад распоредот. Norwegian Air им се извини на засегнатите патници за предизвиканата непријатност.