Измени на Законот за организација на работата на органите на државната управа

Измените на Законот за организација на работата на органите на државната управа ВМРО-ДПМНЕ ги оцени како рационални и неопходни. Развиени со претставници од ЕУ и интегрирани во ИПА програмата, овие измени имаат за цел да ја подобрат ефикасноста на државната администрација.

Единство и консензус

ВМРО-ДПМНЕ ја нагласува својата заложба за единство и консензус за критичните развојни прашања на државата. Според пратеничката Марија Митева, единственото противење доаѓа од личности како Венко Филипче и Славјанка Петровска, кои таа ги нарекува „деца“ на Заев.

Јавен дискурс

Измените на Законот за организација на органите на државната управа станаа централна тема во јавниот дискурс, особено по критиките од пратениците на СДСМ Филипче и Петровска. Обвинија дека ВМРО-ДПМНЕ ја изневерува довербата на граѓаните и ги разочара гласачите од изборите на 8 мај.

Одговор на ВМРО-ДПМНЕ

Во одговорот, ВМРО-ДПМНЕ преку соопштение и прес-конференција во нивното седиште ја повтори неопходноста од измените. Портпаролката Марија Митева истакна дека ниту еден политички чинител не треба да се спротивстави на измените и дополнувањата на Законот за организација на органите на државната управа доколку тие имаат приоритет на добросостојбата на државата и немаат задни намери.

Критика на противниците

Митева ги критикуваше Филипче и Петровска дека кариерата им е приоритет над државните интереси. Таа ги обвини дека планираат да го попречат напредокот на државата од самиот почеток, што лошо се одразува на нивните политички намери.

„За разлика од нашиот фокус на државните процеси, Венко Филипче и Славјанка Петровска им даваат приоритет на нивните кариери пред државните интереси. Од самиот почеток тие покажаа дека СДС има намера да го попречи напредокот на државата.

Претстојни внатрешни избори на СДСМ

За претстојните внатрепартиски избори во СДСМ, Митева забележа дека меѓу кандидатите се и Филипче и Петровска. Таа посочи дека партијата ќе продолжи да пропаѓа без оглед на нејзиниот нов лидер, припишувајќи им го изборниот пораз на сегашните претенденти за претседателската функција.

„Филипче и Петровска можеби беа добри студенти на Заев, но не се ефективни политичари за својата држава. Со Филипче и Петровска СДС само ќе опаѓа. Во наредниот период ќе стане очигледно како партијата која се прикажуваше како европска и прогресивна за политичка добивка, ќе го попречува развојот на државата“.

Митева заклучи со преиспитување на политичката визија на Филипче и Петровска, сугерирајќи дека нивното раководство ќе доведе до натамошен пад на СДС. Таа, исто така, го критикуваше противењето на партијата за развојот на државата, и покрај нејзиното самопретставување како европска и прогресивна.

 

Диловите и ветувањата на Венко Филипче: Казни од 20 милиони евра, сомнителни тендери и неизграден Клинички центар – човекот кој ни остави руиниран здравствен систем