Венко Филипче и неисполнето ветување за Клинички центар

Венко Филипче, чие средно име  треба да биде Дил, беше министер за здравство на Македонија подолг период. Тој е директно одговорен за неизградбата на Клиничкиот центар, клучен проект кој се очекуваше да ја подобри здравствената инфраструктура во земјата. И покрај сите процедурални барања кои беа исполнети до фазата на изградба, проектот никогаш не беше реализиран. Овој неуспех резултираше со казни од 20 милиони евра.

Финансиски казни

Во мандатот на Вено ДИЛ Филипче не се реализираа 80 отсто од здравствената програма ветена пред граѓаните. Откажувањето на договорот за изградба на Клиничкиот центар резултираше со барање за отштета од 20 милиони евра.

Прашања за транспарентност

Вработените во Министерството за здравство беа сведоци на работењето на Венко Филипче пи неговата недостапност.  Документи често се оставаа да чекаат со месеци за да бидат потпишани. Ова одложување покрена сомнеж за недолично однесување. Тие лежеа во неговите фиоки и најверојатно чекаа добри понуди и ДИЛОВИ.

Сомнителни тендери и одлучување

Венко Филипче одлуките за тендери ги носеше зад затворени врати, далеку од својот тим. Оваа практика предизвика загриженост за транспарентноста.

Клучни прашања за Венко ДИЛ Филипче

1. По кој основ е раскинат договорот за Клинички центар?

2. Дали Филипче ќе ја преземе одговорноста за работата за време на неговиот мандат?

3. Дали ако се потврди штета, Филипче ќе сноси одговорност?

4. Дали ако се најде незаконитост, Филипче ќе ги плати 20-те милиони евра од џеб?

Се чека одговорност

Македонскиот народ чека одговори и одговорност од Венко Дил Филипче. Неговите постапки значително влијаеја на здравствениот сектор. Останува да видиме дали тој ќе одговара за своите одлуки. Очекувањата се законите да важат подеднакво за сите поединци, со што ќе се обезбеди правда за народот во Македонија.