Израелската армија нареди евакуација на населбите Зајтун и Туркоман на југот на градот е показател дека палестинските милитанти на Хамас продолжуваат да пружаат силен отпор на северот на Појасот Газа.

Според жителите, во изминатите два дена на истокот од градот имало бомбардирања и копнени борби.

„Ситуацијата е многу тешка. Ние сме заробени во нашите домови“, рече Ајман Абу Авад, кој живее во Зајтун.

УНИЦЕФ претходно објави студија која покажа дека секое шесто дете е акутно неухрането во изолираниот и во голема мера уништен северно од Појасот Газа.

Израел вети дека ќе ја прошири својата офанзива кон Рафах, најјужниот град на палестинската територија, каде што повеќе од половина од населението во Газа од 2,3 милиони побегнало од почетокот на војната.

Рафах е град во близина на границата со Египет и таму живеат многу бегалци во населби со шатори и засолништа на ОН.

САД, главниот сојузник на Израел, работат со Египет и Катар за да посредуваат во постигнувањето договор за прекин на огнот и ослободување на заложниците.