Клучни елементи во случајот со напад на М-НАВ: Мерки на претпазливост и правни последици

По донесувањето на мерките на претпазливост, Јавното обвинителство треба да поднесе жалба и да ја оспори одлуката на Кривичниот суд со која се отфрли предлогот за притвор за четворицата осомничени вклучени во нападот на контролната кула на М-НАВ.

-Јавниот обвинител во текот на денешниот ден ќе вложи жалби на одлуката на судијата на претходна постапка од Основниот кривичен суд Скопје со која беше одбиен предлогот за определување мерка притвор за четворица осомничени за кривично дело – Загрозување на безбедноста на воздушниот сообраќај и им беа определени мерки на претпазливост, велат од Јавното обвинителство.

Спроведување на мерки на претпазливост

Доцна во ноќта судијата на претходна постапка наместо притвор се определи за мерки на претпазливост. Овие мерки опфаќаат забрана за патување специфични за градот, задолжително појавување на суд, одземање пасош и забрана за комуникација со нападнатиот контролор. Имено, нема ограничување за влез во објектот на М-НАВ.

Обвиненија и потенцијални казни

Четирите лица, меѓу кои и Беким Незири, претседател на огранокот на ДУИ во Чаир, се соочуваат со обвиненија за загрозување на безбедноста на воздушниот сообраќај, со потенцијални казни од една до 10 години затвор.

Опозициски реакции на инцидентот на М-НАВ

ВМРО-ДПМНЕ тврди дека два авиони кружеле над Скопје за време на нападот, чекајќи дозвола за слетување. Поранешниот министер Наќе Чулев изразува загриженост за недостигот на мерка притвор за напаѓачите и ја доведува во прашање европската агенда на ДУИ и СДС.

Скандалозно е што насилниците по извршениот упад во М-НАВ и делењето на шамари и клоци судот ги пушти без притвор, само со мерки за претпазливост. Во тие мерки, во соопштението, не се наведува дека им е забрането да одат повторно во институцијата, каде извршија кривично дело, што значи дека тепачите на ДУИ потмогнати од СДС, можат во секое време да го повторат делото. Ова ли е европската агенда на ДУИ и СДС? Ова ли е начинот на кој ќе ја внесуваат Македонија во ЕУ?, вели Чулев.

Обвинението на БЕСА: Балансирање на приоритетите меѓу јавната безбедност и политичките интереси

БЕСА ја обвинува ДУИ дека дава предност на платите на двајцата директори и Незири пред јавната безбедност , барајќи смена на Беким Незири од која било партиска функција и разрешување на директорите Хамиди и Деари.

Минимализирање на инцидентот од раководителот на М-НАВ: Класификација како обична расправа

Првиот човек на Македонска навигација го минимизира инцидентот како „кавга“ и „конфликт меѓу вработени кои се познаваат повеќе од 20 години“.

Меѓународен надзор и владин одговор: Импликации за иднината на М-НАВ

Известувањето на синдикатот до меѓународните институции навестува потенцијален надзор, при што се очекува експерти да ја проценат ситуацијата во М-НАВ. На владина седница во вторник ќе се зборува за менаџментот на акционерското друштво во државна сопственост, со што ќе се оформи нејзиниот иден курс.

Извор: Сител