Исмет Гури успеа да избега од домашен притвор  пред да биде вратен во притвор во злогласната „Шутка“. Овој поранешен заменик директор на Управата за јавни приходи (УЈП) и член на Демократската унија за интеграција (ДУИ) сега се најде баран со меѓународна потерница.

Бегството од домашен притвор

Органите на редот пристигнаа пред домот на Гури за да го вратат во затворот во Шутка, но поранешниот заменик директор се покажа побрз. И покрај нивните обиди да го вратат во затвор, Гури никаде го немаше кога полицијата тропна на неговата врата, што доведе до меѓународна потера.

Кривичниот апелационен совет одговарајќи на жалбата на обвинителството му го укина куќниот притвор заменувајќи го со мерката активен притвор. Министерството за внатрешни работи (МВР) го извести судот дека Гури не може да биде лоциран на пријавената адреса за издржување куќен притвор, поради што е распишана централна потерница за негово апсење.

Кратко ослободување и брза евазија

Гури неколку дена пред Нова година поради здравствени проблеми беше пуштен од затворот Шутка во домашен притвор. Сепак, по речиси десет дена домашен притвор, Кривичниот апелационен совет ја поништи својата одлука, поради што Гури побегна. Полицијата сега активно го гони со меѓународна потерница, но останува нејасно дали се преземени дополнителни мерки на претпазливост, како одземање на пасош.

Засилени напори од страна на органите за спроведување на законот

Министерството за внатрешни работи презема мерки и активности за лоцирање на Гури, се вели во концизното соопштение од полицијата. Апсењето на Гури  беше во јули минатата година, под обвинение за даночна измама заедно со уште 15 бизнисмени и инспектори на УЈП. Тие беа обвинети за перење пари, даночно затајување и формирање злосторничко здружување.

Во 2017 година, за време на „Титаник 3“, Гури се соочи со обвинение за уништување изборен материјал, менување на записите за време на локалните избори во 2013 година во Чаир. По повторното судење минатата година, му беа изречени неконечни затворски казни во вкупна вредност од три години и шест месеци.

Некогаш истакнат активист на ДУИ, Гури ја повлече поддршката од Ахмети и се приклучи на Демократското движење на Изет Меџити. Оваа промена во верноста можеби одиграла улога во неговите сегашни правни проблеми.

 

Извор: Сител