Ќе снема ли работната сила во нацијата? Германија од сега ги олеснува условите за работна виза.

Германците не можат да пополнат илјадници слободни работни места; очајно им треба стручен кадар. Така, влезот во државата сега ќе биде дозволен дури и во отсуство на познавање на јазикот и без потреба од проверка на приоритетот на работата. На Германците и другите Европејци до сега им се даваше предност за одредена позиција.

Голем број Македонци, особено оние во професионалната работна сила, веќе ја напуштија нацијата, а се повеќе размислуваат за тоа. До 80% од занаетчиите заминале во други земји. Поради оваа причина, може да биде предизвик да се лоцира електричар или плочкар без да се чека со недели. Од Занаетчиската комора тврдат дека државата треба да преземе мерки за задржување на вработените.

Чекаме со договор ако бараме занаетчија. Осумдесет отсто од нив заминале да работат во странство. Остатокот мора да се задржи; Владата мора да најде средства, како што се субвенциите, да го направи тоа. Според Агрон Фалији, претседател на Занаетчиската комора на северозападна Македонија, „треба добро да ги платиме ако сакаме да останат“.

Во регионот исто така мала фали персонал. На Хрватска и се потребни 150.000 работници. Многу млади луѓе ја напуштија земјата со приемот на Унијата, па сега е неопходно да се увезе.

– До 230.000 млади ја напуштија Хрватска откако таа влезе во Европската унија. Според Далибор Кратохобил, првиот човек на Хрватската занаетчиска комора, тоа е неизбежно и ќе му се случи на секој народ што ќе пристапи во Унијата.

Извор: Сител