Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган рече дека на крајот на овој месец ќе се постави камен-темелник дека реализацијата на проектот ќе ја зголеми стратешката важност на турската метропола.

– Ќе видите шест мостови преку каналот. Два ќе бидат изградени на двата брега на новиот вештачки воден пат, што ќе го украси ликот на Истанбул – нагласи Ердоган во изјавата пред нешто помалку од еден месец.

Новиот канал, паралелен со Босфорот, ќе го поврзе Мраморното Море со Црното Море и ќе биде најголемата иницијатива за инфраструктура во историјата на Турција. Како што се очекуваше, тоа значително ќе го намали транспортниот товар во познатото море.