Британската влада објави дека Караџиќ ќе биде префрлен во Велика Британија на издржување на остатокот од казната.

Британскиот министер за надворешни работи Доминик Раб во изјавата вели дека Велика Британија треба да биде горда на фактот дека „од поддршката на Обединетото Кралство за да се обезбеди негово апсење, до затворската ќелија со која се соочува сега, тоа поддржува 30 години барање правда за грозоморно кривични дела“.

-Радован Караџиќ е еден од ретките лица прогласен за виновен за геноцид. Тој беше одговорен за масакрот врз мажи, жени и деца во геноцидот во Сребреница и помогна во процесирањето на опсадата на Сараево со неговите немилосрдни напади врз цивили, рече министерот за надворешни работи на Британија.

Апелациониот совет на механизмот во Хаг го осуди Караџиќ на доживотен затвор во 2019 година, за геноцид во Сребреница и злосторства против човештвото, кршење на законите и воените обичаи. Оваа одлука ја смени првостепената пресуда на Хашкиот трибунал, кој го осуди на 40 години во март 2016 година.