Врз основа на речиси 97 отсто од преброените гласови од вчерашниот прв круг од изборите, Каст освои 27,94 отсто од гласовите, наспроти 25,75 отсто што ги освои Борич.

– Денес народот на Чиле проговори, изјави Каст во говор пред поддржувачите по објавувањето на резултатите, додавајќи дека изборите всушност се избори меѓу „слободата и комунизмот“.

Борич, од друга страна, во својот говор се осврна на криминалот и трговијата со дрога, што ретко го правеше пред гласањето.

– Крстоносната војна е дека надежта го победува стравот. Мораме да погледнеме подалеку и да излеземе надвор за да ги доведеме луѓето надвор од нашите граници, рече Борич, 35-годишен пратеник со потекло од Хрватска, кој ги предводеше студентските протести во 2011 година, барајќи подобрување на образовниот систем на Чиле.