Патници почнаа да пристигнуваат во Кина по копно, море и воздух, желни за долгоочекуваните состаноци бидејќи Кинезите денеска ги отворија своите граници затворени од почетокот на пандемијата на коронавирус.

По три години, копното ја отвора границата со Хонг Конг и го укинува задолжителниот карантин за дојдовните патници, последниот столб на политиката за нулта ковид кој ги заштити кинеските жители од вирусот, но и ги отсече од остатокот од светот.

Олеснувањето на еден од нејзините најстроги режими во Кина во изминатиот месец следи по историските протести против политиките кои вклучуваат чести тестирања, ограничувања на движењето и масовни карантини кои сериозно ја оштетија нејзината втора по големина економија.

Отворањето на границите следеше по почетокот на Чунјун, првиот 40-дневен период на патување за Лунарната Нова Година. Пред пандемијата, тоа беше периодот на најголемата годишна миграција во светот на луѓе кои се враќаа во своите родни места на одмор со своите семејства.

Се очекува оваа сезона да патуваат околу две милијарди луѓе, што е речиси двојно повеќе од минатата година. Многу Кинези, исто така, се очекува да почнат да патуваат во странство, долгоочекувана промена за туристичките места во земји како Тајланд и Индонезија, иако неколку земји загрижени за порастот на инфекциите во Кина воведуваат ограничувања за патниците од земјата.

Во исто време, се повеќе земји ширум светот, вклучително и САД и многу европски земји, бараат посетителите од Кина да бидат тестирани за коронавирусот. Кинезите ги нарекоа овие мерки неправедни. Меѓународните здравствени експерти веруваат дека тесната дефиниција на смртни случаи од коронавирусот во Кина не ја одразува вистинската бројка, која може да се искачи на повеќе од еден милион смртни случаи оваа година.