По клучно прегласување, Македонија утре ќе ги заврши парламентарните избори со избирање на последните двајца претставници . Ова следува по првичните избори одржани на 8 мај. Прегласување ќе има на седум избирачки места во 5-та и 6-та ИЕ. На овие избирачки места ќе се прегласува откако Државната изборна комисија (ДИК) и Управниот суд констатираа прекршоци во претходниот процес на гласање.

Клучни локации за прегласување

Прегласувањето ќе се одржи на по две избирачки места во општините Крушево и Долнени и по едно во Охрид, Струга и општина Желино. Се очекува да учествуваат вкупно 4.521 регистриран избирач. Денеска, пред официјалното прегласување, својот глас ќе го дадат 45 болни и немоќни лица од овие краишта, заедно со пет лица кои во моментов се во притвор или затвор.

Подготовки за утрешното прегласување

ДИК увери дека сите подготовки за утрешното гласање се завршени. Во текот на викендот на избирачките места беа поделени изборни материјали. Дополнително, денес се испорачуваат уреди за идентификација на отпечатоци. За да се обезбеди непречено и фер гласање, формирани се нови избирачки одбори на сите седум места.

Потенцијално влијание врз парламентарната рамнотежа

Исходот од утрешното прегласување има потенцијал да го смени односот на силите во македонскиот парламент. Со оглед на тоа што последните две места сè уште се нерешени, политичкиот терен може да се смени во зависност од резултатите. ДИК веќе ги потврди мандатите на 118 избрани пратеници, кои ги добија уверенијата во пресрет на конститутивната седница на Собранието закажана за 28 мај.

Прегласување за избирачко место во Ларце, општина Желино и уште 6 места – потенцијална промена на распределбата на пратенички места