Гласачкото место 2101 во Ларце, село во општина Желино, е едно од седумте локации каде што ќе се прегласува во среда. Според Државната изборна комисија (ДИК), право на глас на ова место имаат 992 жители.

Прегласување и детали

Жителите на Ларце, спокојно село сместено во подножјето на планината Сува Гора, очекуваат непречен процес на прегласување. И покрај тоа што се соочува со заеднички рурални предизвици, како што е миграцијата на младите, заедницата останува надежна за подобра иднина. Избирачкиот список вклучува 992 лица со право на учество во прегласувањето.

Повторно гласање на други локации

Покрај Ларце, прегласување ќе има и на шест други избирачки места во петтата изборна единица. Ова вклучува по две станици во Долнени (1470/1 и 1470) и Крушево (1194 и 1202), како и по една станица во Струга (1844) и Охрид (1272). ДИК одлучи за прегласувањето откако Управниот суд отфрли седум тужби од коалицијата „Европски фронт“ со кои се оспоруваат одлуките на ДИК.

Предизборен молк

Вечерва на полноќ ќе започне предизборниот молк. Повторното гласање би можело потенцијално да ја промени распределбата на пратеничките места во новото законодавно тело од 120 членови, што веројатно ќе влијае на два мандата, по еден во петтата и шестата изборна единица.

Очекувања на политичките партии

Врз основа на партиските пресметки, Демократската унија за интеграција (ДУИ) може да загуби до два мандати, додека Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДСМ) може да добие еден мандат. Коалицијата „Вреди“ ја поддржува одлуката за прегласување и се надева дека ќе обезбеди уште едно пратеничко место во шестата единица. Во меѓувреме, коалицијата „Твоја Македонија“, предводена од ВМРО-ДПМНЕ, е оптимист за зголемување на нивната парламентарна застапеност, а лидерот Христијан Мицкоски по 22 мај сака мнозинство од 62 пратеници.

Излезност на гласачите

На 8 мај на седумте спорни избирачки места гласале вкупно 2.584 гласачи. Претстојното прегласување ќе се следи внимателно, бидејќи има потенцијал да влијае на конечниот исход на парламентарните избори.