Со значајна одлука на Кривичниот суд Скопје, Љупчо Палевски, првоосомничениот во случајот за двојното убиство во Скопје и Велес, е осуден на 30 дена притвор.

Екстрадиција на Љупчо Палевски и правни постапки

По екстрадицијата од Турција на 15 мај 2024 година, Љупчо Палевски набрзина беше изведен пред Основниот кривичен суд Скопје. Оваа правна постапка е поведена по наредба на судија од претходната постапка и предлог на Основното јавно обвинителство – Скопје.

Судска одлука и мерки притвор

По произнесување  во присуство на неговиот бранител определен од судот, на Љупчо Палевски му е изречена мерка притвор од 30 дена од страна на претседавачот. Притворот започна на денот на неговото примање во Истражниот затвор Скопје.

(ВИДЕО) Палчо спроеден во суд да даде исказ, негира дека ги сторил убиствата

Основи за притвор

Одлуката за приведување на Палевски е донесена врз основа на постоење на околности наведени во член 165, став 1, точки 1, 2 и 3 од законскиот законик. Овие околности вклучуваат ризик од бегство, потенцијално попречување на правдата и индикации за веројатност за извршување или повторување на кривичното дело.

Право на жалба

И обвинителството и одбраната го задржуваат правото на жалба на одлуката на судот. Сите жалби ќе ги разгледува Кривичниот совет на судот.

Медиумски интерес и внимание на јавноста

Изрекувањето на пресудата за Љупчо Палевски предизвика значителен медиумски интерес, со оглед на тежината на обвиненијата. Јавноста останува ангажирана, чекајќи дополнителни ажурирања за овој случај од висок профил.

Изрекувањето на пресудата за Љупчо Палевски претставува клучен момент во тековното спроведување на правдата за жртвите на двојното убиство во Скопје и Велес.