Според истражувањето, 51 отсто од граѓаните би примиле вакцина, 18 проценти се уште размислуваат, а 28 отсто рекле дека нема да се вакцинираат..

Според податоците, 11 отсто од граѓаните сметаат дека коронавирусот не постои, додека 3 отсто немаат одговор на ова прашање. Вирусот е реалност за 86 проценти од анкетираните граѓани.

Истражуваето покажало дека на Македонците омилена вакцина им е Сптуник В.

За нејзе се изјаниле 65 отсто од испитаните додека 61 отсто би се вакцинирале со Фајзер. За кинеската вакцина се определиле 50 отсто.

Најмногу граѓани или 55 отсто рекле дека не би се вакцинирале со АстраЗенека.

Повеќето од половината граѓани (56 отсто) кои веруваат дека постои вирусот ќе се вакцинираат против корона, додека 19 отсто од испитаниците кои веруваат во корона сеуште не се одлучиле дали ќе се вакцинираат, а 24 отсто нема да се вакцинираат.