Тој исто така зборуваше за новите мерки и објасни колку претходните биле ефективни.

Кон вели дека сè уште немало разговори за мерките за православниот Велигден.

– Многу е веројатно дека епидемиолошката состојба веројатно ќе се подобри дотогаш, подвлече тој.

Според него, вирусот го достигна својот максимум во Белград.

– Се зависи од тоа дали ќе се вакцинираме.Ние ги попуштаме мерките за одржување на таа рамнотежа, бидејќи луѓето мораат да започнат со работа. Наш проблем е што сè уште има голем број луѓе во болниците. Многу од нив се на апарати за дишење. Исто така, се плашам дека бројот на смртни случаи е поголем. Наместо да се вакцинираме превентивно, ние се вакцинираме кога се плашиме од болести, вели Кон.