Пазарот со недвижности во Скопје претрпува значајна трансформација, правејќи насловни страници  поради погрешни причини. Трошоците за становите во изградба достигнаа невидени нивоа, при што цените на метар квадратен ги надминаа очекувањата, особено на главни локации како што се строгиот центар, Тафталиџе и Водно.

Сериозно поскапување на недвижностите

Помина времето кога можеше да се најде стан во изградба за помалку од 1.000 евра за квадрат. Сега, во некои барани области, метар квадратен чини неверојатни 2.000 евра или повеќе. Ова значи дека потенцијалните купувачи кои гледаат на скромен стан од 50 квадратни метри на овие посакувани локации мора да се подготват да издвојат меѓу 100.000 и 120.000 евра.

Загатка зад порастот на цените

За многумина, логиката зад овој немилосрден пораст на цените на станбените имоти изгледа контраинтуитивна. Земјата се соочува со значителен егзодус поради емиграцијата, заедно со намалената стапка на наталитет што остава доста недвижнини неокупирани За да се расчисти оваа збунувачка ситуација,  Илија Аврамовски, искусен експерт за недвижности со повеќе од една деценија искуство говори за ситуацијата.

Прогноза на Аврамовски: Што ги чека скопските недвижности?

Аврамовски не прави розова слика за амбициозните сопственици. Според него, цените на недвижностите се подготвени да ја продолжат својата нагорна траекторија во текот на тековната година, со можност за стабилизација и благ пад во следната година.

„Во 2025 година очекуваме стабилизација и маргинален пад на цените поради завршувањето на неколку станбени комплекси, вклучувајќи ги и оние во Холидеј ин, фабриката Треска и фабриката Алумина. Овој прилив од илјадници нови станови, комбиниран со над 100.000 непродадени станови во Скопје, потенцијално би можеле да ја стабилизираат цената на метар квадратен, но ексклузивните зони како подножјето на Водно, Козле, Капиштец и строгиот центар се уште можат да бидат сведоци на поскапувања“, објаснува Аврамовски.

Насоките на пазарот: фактори кои ги поттикнуваат трендовите на недвижности во Скопје

Спротивно на очекувањата, Аврамовски ја отфрла веројатноста за значителен пад на цената на метар квадратен. Незапирливото зголемување на цените на парцелите, градежните материјали и трошоците за работна сила служи како огромна сила зад овој пазарен тренд.

Само времето ќе ја открие вистинската траекторија, но останува еден непобитен факт – обезбедувањето стан во Скопје станува се позастрашувачка задача. Сепак, во споредба со другите регионални градови како што се Белград, Тирана и Загреб, Скопје може да се пофали со најприфатлива цена за квадратен метар станбена површина.

Извор: 24инфо