Забраната стапува на сила веднаш и ќе важи до 22 септември, изјави Рухани за државната телевизија, во последниот знак на отфрлање на популарната дигитална валута, пренесува порталот Пари.

Иранската престолнина Техеран и неколку други поголеми градови се соочија со повеќекратни дневни прекини на електричната енергија во последните неколку месеци, обвинувајќи ги официјалните лица за недостиг на природен гас, долготрајна суша што ги наруши хидроцентралите во земјата – и зголемување на рударството на биткоин.

И, најголемиот дел од енергијата потрошена од рударството на биткоин доаѓа од нелегални рудари или од оние кои работат без лиценци, велат владините претставници.

Ова ја поттикна националната акција за спречување на нелегалните рудари на биткоин, како и привремени прекини на електричната енергија на легалните фарми на биткоин поради зголемената потрошувачка на електрична енергија. Зголемената потрошувачка на енергија е поврзана и со почеста работа од дома како резултат на пандемијата на коронавирусите.

Како што се зголемуваат температурите во земјата, потрошувачката на електрична енергија е толку голема во последните неколку недели што некои медицински установи се борат со работата на нивните ладилници за вакцини Covid-19.

Во јануари иранската полиција заплени скоро 50.000 машини за рударство на биткоин кои нелегално користеле субвенционирана електрична енергија. Рударите трошеа 95 мегавати на час по евтини стапки субвенционирани од државата, според иранската државна компанија за електрична енергија Таванир.