**Ковачевски изрази загриженост поради куршумот пронајден во дворот на Таравари, апелира на ригорозна интервенција на МВР**

Како одговор на дојавата за откриен куршум во дворот на Арбен Таравари, лидерот на Алијансата за Албанците, претседателот на СДСМ Димитар Ковачевски изрази загриженост и повика на решителна акција од МВР. Ковачевски потенцираше дека доколку се точни информациите, Министерството треба да интервенира со иста строгост како што тоа го направи во вчерашниот напад врз директорот на владина институција.

 

„Загрижен сум поради оваа информација. Известен сум дека МВР веќе презело акција во врска со инцидентот во Тетово вчера, каде беше нападнат директор на владина институција. Верувам дека Министерството треба да го провери тоа. што споделивте е точно, треба ригорозно да се однесува на истиот начин“, изјави Ковачевски при посетата на градинката „Пролет“, одговарајќи на новинарско прашање.

На прашањето за неодамнешните превирања во Алијансата за Албанците и нејзиното потенцијално влијание врз нивното усогласување со Европскиот фронт, Ковачевски истакна дека секоја политичка партија ја одредува својата позиција во политичкиот пејсаж. Тој изјави дека на претстојните избори во 2024 година ќе има два блока – едниот ја поддржува европската интеграција, а другиот наклонет кон изолација.

Секоја политичка партија ги избира своите коалициски партнери врз основа на заедничките вредности. Тој се воздржа од давање личен став за која било политичка партија, нагласувајќи дека ваквите одлуки се внатрешни работи.

Изразувајќи ја желбата партиите кои се залагаат за јасна европска интеграција да бидат влијателни, Ковачевски ја истакна важноста од ефикасно носење значајни одлуки за државата, избегнувајќи ги долгите периоди на чекање во процесот на интеграција во ЕУ.

За напредокот на процесот на селекција на претседателските кандидати, Ковачевски напомена дека фазата на номинирање во локалните организации е завршена. Тој ги наведе преостанатите чекори, укажувајќи дека општинските организации сега ќе играат улога во процесот на донесување одлуки пред да се случи конечниот избор на ниво на Централен одбор.

ИЗВОР: Бизнис Вести