На возбудлив митинг во Градско, Драган Ковачки, претставник на ИЕ 3, говореше пред поддржувачите, најавувајќи го неодамнешниот триумф не само за ВМРО-ДПМНЕ, туку и за целото македонско население. Настанот, одржан во контекст на тековната претседателска и парламентарна кампања, одекна со силен повик за единство, промени и одговорност.

Ковачки повика на обединет фронт за промени

Ковачки ја истакна колективната сила на македонскиот народ, прикажувајќи ја изборна победа на претседателските избори како доказ за неговото единство и одлучност. Тој го истакна значењето на претстојните избори на 8 мај, врамувајќи ги како клучна можност да се бара одговорност од актуелната влада за нејзините наводни злосторства и предавства.

Предизвикување на статус  и отпорност пред притисокот

Ковачки ги окарактеризира СДС и ДУИ како не само политички противници, туку антагонисти на македонското население. Тој ги обвини за поттикнување корупција и занемарување на благосостојбата на нацијата. Ковачки се огласи против пасивноста и индиферентноста, повикувајќи на континуирана борба и активизам за да се обезбеди одлучувачка победа на 8 мај.

Ковачки истакна дека една победена битка, не значи дека целта е остварена и дека народот не смее да се откаже сега.

Обраќајќи се на потенцијалните тактики за заплашување од актуелниот режим, Ковачки ја увери толпата, повикувајќи се на нескротливиот дух на македонскиот народ. Тој го отфрли поимот страв, потврдувајќи ја посветеноста на ВМРО-ДПМНЕ за заштита на интересите на обичните граѓани од каква било форма на принуда или одмазда.

Ковачки наведе дека СДСМ се многу гневни поради катастрофалниот пораз и нема да да бираат методи за притисок и одмазда.

Историски импликации на 8 мај и визија за трансформирана Македонија

За Ковачки, 8 мај има големо значење, означува клучен момент во траекторијата на Македонија. Тој ги повика поддржувачите да останат цврсти, нагласувајќи дека патувањето кон трансформативните промени сè уште не е завршено. Страсната реторика на Ковачки се обиде да ги поттикне граѓаните, прикажувајќи ја ВМРО-ДПМНЕ како авангарда на нивните аспирации.

Ковачки ја истакна визијата на ВМРО-ДПМНЕ за иднината на Македонија, вкотвена во имплементацијата на Платформата 1198. Тој ги истакна клучните проекти насочени кон инфраструктурен развој, подобрување на јавните услуги и економска ревитализација, нагласувајќи го заложбата на партијата да ги даде приоритетите на потребите на сите граѓани.

Повик за акција

Во собирниот повик, Ковачки ги замоли поддржувачите масовно да се мобилизираат на 8 мај, поддржувајќи ја Силјановска Давкова за претседателската функција и ВМРО-ДПМНЕ за раководство на владата. Тој ја повтори посветеноста на партијата за исполнување на ветувањата и ги повика граѓаните да ја искористат можноста за враќање на македонската иднина.

Митингот во Градско послужи како собирна точка за ВМРО-ДПМНЕ, стимулирајќи ги поддржувачите и зајакнувајќи го партискиот наратив за промени и одговорност. Страсното обраќање на Ковачки ги повтори чувствата на единство, издржливост и надеж, сигнализирајќи жестока решеност да се насочи Македонија кон нова ера на напредок и просперитет.